Bolmsö

Bolmenbygdens kulturföreningBolmenbygdens Kulturförening
- bygger kulturell infrastruktur!


Bolmenbygdens kulturförening startade 2006 efter teatern ”Sanningen om Gudrun” som speglade det som hände efter stormen och varför. 2009 spelade vi musik- och teaterföreställningen ”Han kom med tåget”, som handlade om den aktuella järnvägsdebatten och om hur mångkulturen berikar bygden. Då stoltserade vi med eget band i föreställningen.

Vår uppgift är att verka för kulturproduktion i Bolmenbygden. Särskilt viktigt är det att skapa träffpunkter för utveckling i bygden genom lokal kultur i alla former över åldersgränser. Vi skapar en positiv spiral med fler året-runt-boende som ger underlag för skola, affär, kommunal service samt arbetstillfällen och utveckling i Bolmenbygden.

Vi kompletterar kommunala musikskolan och samarrangerar bl a konserter. I samarbete med bygdegårdsföreningen kan band eller grupper öva i replokalen i Bolmsö bygdegård Sjöviken och göra inspelningar. Just nu kommer musikläraren och övar med bandet ”The Strikers” i Sjövikens replokal.

Dans i olika former står på programmet som afrikansk fri dans, bugg och gammaldans. Det bästa är när vi kan kombinera kulturformerna till en sammanhållen föreställning.


Han kom med tåget
"Han kom med tåget"
Sanningen om Gudrun
"Sanningen om Gudrun"


Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan, Bolmsö skola och lokala företag som Tannåkers diversehandel, Tiraholms fisk och Värdshuset Hägern.


Det osar katt!

DetOsarKatt

Vi gav allt under våren och premiären av pjäsen ”Vita frun” av Carl-Johan Seth gav vi på ”annandag midsommar” i strålande sol. Veckorna före midsommar var blåsiga och kalla. 26 skådespelare mellan 8 och 70 år, regissör Rosalina Gauffin och regiassistent Solveig Carlsson, rekvisitörer, kostymörer och tekniker genomled kväll efter kväll och helgerna i regn och blåst med missljud i högtalarna och regnet rinnande. Då och då körde bilister på vägen genom Perstorp och därmed även tvärs över scenen. 962 åskådare plus barn under sju år såg de fem föreställningarna, 26/6, 28/6, 30/6, 2/7 & 3/7. Dessutom var 40-talet engagerade i arbetet runt omkring, åskådare varje föreställning, dvs fulla läktare. Vi hade regnkappor till både skådespelare och publiken men lyckligtvis behövdes de inte. Det vi inte haft i planerna var att det kunde bli 28 grader och strålande sol. Vi fick i all hast se till att det fanns vatten och annan dricka till en törstig publik.

Föreställningen
Handlingen hade ett starkt landsbygds-perspektiv med betraktelser och förvecklingar kring ägande, jord, gården och livet på landet, liksom övernaturliga väsen som spöken och troll. Precis framför fötterna på publiken på första raden, kördes traktor, mopeder, cyklar, taxi och bilar. Det rök och exploderade, dundrade och smällde. I publiken hördes irritation över att posten kom och störde men i själva verket var brevbäraren en central figur i handlingen.

Lokalproducerad musik och sånger med Anton Johansson som musikalisk ledare, inringade upplevelsen och publiken bjöds in till dans både före och i slutet på föreställningen. I pausen serverades hembakade kakor och kaffe i porslinskoppar som stämningsfull parallell till kafferepet i trädgårdsmöblerna på scenen.

Medverkande och samarbetspartners
Vi har samarbetat med Studieförbundet Vuxenskolan, Mickes Musik och lokala föreningar. Finansiärer är kultur- och fritidsförvaltningen i Ljungby kommun, Leader Linné, Bolmens sjöregleringsfond, Adolf Svenssons stiftelse, LRF och sponsorer. Regionteaterns har hjälpt oss med rekvisita, inspelning av rösten till Vita Frun (Mary-Lou Ward) och värdefulla tips. Lokala företag som Tannåkers diversehandel, Omnicab, jordbrukare i Perstorp, Värdshuset Hägern och Fiskerestaurangen i Tiraholm har varit involverade.

Slutligen
Efter närmare 7000 ideella timmar summerar vi en intensiv, tröttande men otroligt sammansvetsande upplevelse och replikerna har haglat som internskämt. Även på förskolan diskuterades livligt bland barnen om det var ”äkta kärlek” som de hade sett på teatern eller om den var spelad.

Alla är slutkörda men ändå resoneras det i termer av ”nästa gång …”. Vi har lärt oss mycket inom alla områden som vi tar tillvara genom bra utvärdering och dokumentation inte minst genom filmen som producerats av Rolf Lideberg som även säljs efter projektavslutet den 15 september.


Studieförbundet Vuxenskolan


Alla som vill bidra till kulturarbetet som hjälper till att sätta Tannåker, Bolmsö och Bolmenbygden på kartan är välkomna som medlemmar. Avgiften är 50 kr för barn/ungdomar t o m 20 år och 100 kr för vuxna. Medlemsavgift eller bidrag betalas in på bankgiro 5861-4868 eller till kassör Magnus Elisson.

/Styrelsen
Anton, Irene, Lotta, Magnus, Mats, Rosalina & Solveig
 © Bolmsö Sockenråd 2009 - 2020 | Sidan är uppdaterad: 2020-09-28 | Kontakta oss | Sidan skapad av MG Webbproduktion